29 Kasım 2022 Salı

Asgari Ücret Bölgesel Olmalıdır.


Normal şartlarda serbest piyasa ekonomisinde asgari ücret uygulaması olmamalıdır ve piyasanın kendi dinamikeri olan işçi ve işverene bırakılmalıdır.

Eğer devletin belirlediği bir asgari ücret yani taban bir ücret olacaksa da, Asgari Ücret'in bölgesel olması düşünülmek zorundadır.

Çünkü; örneğin Muş ile İstanbul'da ev kiraları aynı değildir ve toplam geçim maliyeti aynı değildir

Mevcut ekonomik şartlarda Marmara'da 10000 tl diğer bölgelerde ise 7-8000 tl olmalıdır. Böylece sanayici de gidip istihdamın az olduğu gelişmemiş bölgelere yatırım yapabilir.

Bu aynı zamanda yılladır yapılmak istenen doğuya anadoluya yatırımı teşvik de olacaktır.

Dahası bu sadece Marmara ve diğer bölgeler şeklinde değil, asgari ücret her bölgede farklı belirlenebilir ve buda bölge illerinde bulunan işçi ve işveren sendikaları ile birlikte devletin hakemliğinde yapılabilir.

Ayrıca istisna olarak Büyük Şehirlere özel bir asgari ücrette çıkarılabilir. Örneğin Antep'teki asgari ücret nüfusun daha az olduğu Hakkari'ye göre farklı olabilir.

Bu tür bir uygulamanın yüksek asgari ücret olan büyük şehirlere doğru göçe sebep olacağı kaygısı ise yersizdir.

Çünkü eğer bu şekilde Asgari Ücret büyük şehirlerdeki geçim şartlarına ve özellikle de ev kiralarına göre belirlenmeye devam ederse, bunun sonucunda asgari ücreti İstanbul'da da 10000 TL Muş'ta da 10000 TL yaparsanız Muş'taki girişimci veya işletmeci maliyet hesabı yapacakar; nakliye, enerji vb iklim şartları bölgesel pazar büyüklüğü gibi maliyetlerin de hesabı sonucu zarar edeceğini veya çok az kazanacağını düşünüp ve o işi kurmayabilir veya kursa bile asgari ücretin 10000 tl olması yüzünden 10 kisi yerine 5-6 kisi calıştırabilir.

Sonuç olarak, bu yüzden Muş'ta yeterince isletme ve fabrika olamadığı veya yüksek bulunan asgari ücretleri yüzünden yeterince yeni istihdam sağlanamadığı için oluşacak krizde mevcut işverenlerde 10000 lira vermemek için işçi çıkarabilir ve böylece bölgesel doğal işsizlikten dolayı insanlar büyük şehre göçebilirler..

Bu anlamda asgari ücretin bölgesel farklılık göstermesi bir göç riski oluşturmaz aksine tersine göçe de sebep olur.

Beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz

YAZARI TAKİP ET

0 comments:

Diğer Projemiz