27 Ocak 2023 Cuma

Memur Maaşı İle Asgari ücret Arasında Kat Kat Fark Olamaz


Son asgari ücret zammının %55 ve memur maaş zammının ise %30 olması ile ortalıkta memurlar tarafından başlatılan "asgari ücret nasıl olur da memur maaşına bu kadar yakın olur" şeklinde büyük bir haksızlık olduğu ve yanlış bir eşitlik olduğu iddiası var.

Bu tamamen yanlış ve yersiz bir iddiadır.

Memur Maaşı İle Asgari ücret Arasında Kat Kat Fark Olamaz!

Yukarıda resimde de göreceğiniz üzere asgari ücret ile memur maaşı arasında 2013'te en büyük fark varmış. Yani haftada 2 gün tatil yapan, tek farkı belkide asgari ücretliden bir kaç yıl fazla okumak olan memurlar asgari ücretli birinden kat ve kat hatta neredeyse 3 kat fazla maaş alıyorlarmış.

Son krizlerle beraber oran şu an 1.5 katı düzeyinde ve ideal olan budur.

Öyle ya, bizler değil miyiz halk olarak yıllardır ülkemizde; "memur olup devlete kapak atıp, ömür boyu iş garantisi ile hafta sadece 5 gün çalışıp ve ortalamaya göre kat be kat iyi maaş almak " denen, aslında tamamen para için her şeyi yapacak bir anlayışın devlete sızmasına sebep olunmasından, toplumda en uyanık insanların memur olmaya çalışıp, sonra memur olup yolsuzluğa sebep olduğundan ve böyle insanlarca devlet kurumlarının kişisel çıkar için yağmalanıp istismar edildiğini, sırf memur maaşının çok olmasından dolayı memurluğun çok talep gördüğünden, yani böylece ilke, ideal ve ahlak olmadan devlet memur olmanın, sırf bu maddi sebeplerle, sırf maaşının özel sektöre göre daha yüksek olmasından dolayı özendirilmesinden hepimiz şikayet etmiyor muyuz?

Ee o zaman bunun ortadan kalkması için çare nedir?

Herhalde asgari ücret ile memur maaşı arasında daha da uçurum yapmak değildir!

Öyle olursa memur Passat'a binecektir işçide 1990 model bir araba almak için yırtınacaktır 3 kat düşük  ücretle.. Bu mudur?

Bir memurun sanayide, markette, berberde, belediyede veya fabrikada çalışan işçiden zihinsel veya bedensel olarak kaç kat fazla çalıştığını iddia ediyorsunuz ki, asgari ücret ile memur maaşı arasında 2 veya 3 kat fark olsun. Böyle bir şey yok.

Yani memur 2 yıl fazla okudun diye kalifiye mi oluyor asgari ücretli ortaokul veya lise mezununa göre?

Biraz daha matematik fizik çözdün öğrendi diye 2-3 kat maaş almayı mı hak ediyor veznede oturduğun için hafta 5 gün?

Merak etmeyin markette kasiyer olan personel de memur kadar biliyor fizik ve matematiği, tornacı da çalışan Ahmet'te sanayi de Mehmet'te fabrikadaki Ayşe'de...

İdeal olan asgari ücret ile memur maaşının eşit olmasıdır, çünkü işçi tek gün memur 2 gün izin kullanıyor ve işçinin iş garantisi yok ama memur ömür boyu garantilemiş oluyor hayatını.



Beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz

YAZARI TAKİP ET

0 comments:

Diğer Projemiz