28 Ocak 2023 Cumartesi

Yurtdışına Yerleşenler Her Yıl "Vatandaşlıkta Kalma Vergisi" Ödemelidirler


Bir ülke düşünün her hangi yerde Asya'da olabilir Amerika kıtasında da Ortadoğu da... 

Ülkede ciddi iç karışıklar sorunlar var veya ekonomik ve sosyal olarak büyük krizler var veya ülke savaşta.

Bu ülkede büyük çoğunluk ülkede kalarak bunlarla dürüstçe ve fedakarca savaşıyor ve bu süreci atlatıyorlar, ama bu süreçte bir kesim doğduğu büyüdüğü ise ülkeden kaçıyor ve başka ülkeye yerleşiyor ve bu sıkıntıları ülkede kalan gibi yaşayıp büyük bir fedakarlık yapmayıp ve bedel ödemiyorlar.

Sorun şu ki, bu süreçte ülkede kalmayıp daha huzurlu şartlarda güvende başka ülkede yaşayanlar ülke düzelince gelip tekrar ülkede yaşamaya ve vatandaşlıkta kalmaya devam edebiliyorlar.

Peki burada bir sıkıntı ve adaletsizlik yok mu?

Yurt dışına kaçmayıp ülkede kalanlar onca ağır bedelleri ödeyip ülke düzlüğe çıkarırken, bu  süreçte yurt dışına kaçıp sonra dönerek hazıra konmuş olmuyor mu?

Malum ülkemizde de büyük ekonomik ve siyasi sosyal  krizler var son 10 yıldır.

Bu süreçte de 5 milyona yakın insan ki, bunların arasında devletin ciddi harcamalar yaparak okuttuğu doktorlar da dahil hepsi yurt dışına gittiler.

Ve biz kalanlar ülkemizdeki bu krizleri yenmek, yeniden bir bütün ve huzur içinde yaşayan ülke olmak için büyük mücadeleler veriyoruz, hatta temel ihtiyaçlarımızı bile zor karşılıyor bırakın et yemeyi yumurta bile almakta zorlanıyoruz.

Peki yurt dışına gidip bu sıkıntının 10'da 1'ini çekmeyen insan nasıl yarın bizim düze çıkardığımız ülkede aynı haklara sahip olabilir?

Burada "ama onlarda istemeden gittiler" ve "onlarda yurt dışında sıkıntı çektiler" diyenler olacak ama bu dediğimiz türden bir çaba gerektirmiyor ülkede kalanlara göre.

Bu sebeple acil olarak bir çözüm üretilmeli bu konuda ve yurt dışına gidenler eğer 2 yılın üzerinde kalıp dönmüyorlarsa ve vatandaşlıkta kalmak istiyorlarsa bunun için bir vatandaşlıkta kalma bedeli ödemelidirler ve bu tutar dünya ölçeğinde bir biri üzerinde örneğin 1500-2000 dolar olmalıdır ve bunu her yıl ödemelidirler.

Yok öyle! Hem kaçıp hemde vatandaş kalamazsın ömür boyu. Tatile yabancı ülkenin vatandaşı yani turist olarak gelirsin o zaman!


Beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz

YAZARI TAKİP ET

0 comments:

Diğer Projemiz